Trimite-ne un email
info@example.com
Program
Mon-Fri : 8:00 - 17:00

Ortodonția copilului și adultului

O dentiție sănătoasă la o persoană adultă se pregătește încă din copilărie. Dinții de lapte nu sunt copii fidele ale dinților definitivi, ci au anumite particularități anatomice care influențează mult tratamentul acestora.

Importanța dinților de lapte este covârșitoare în buna dezvoltare a copilului și erupția dinților definitivi și din acest motiv neglijarea acestora pe motivul că se vor pierde oricum este total eronată.

Copilul de mic trebuie deprins cu o igiena corectă și cu vizita la medicul stomatolog. O vizită la medicul stomatolog doar în momentul în care există dureri nu doar va creea un sentiment neplăcut copilului care deja are dureri, ci poate creea chiar o teamă și o aversiune față de stomatolog. Acest aspect poate avea ca repercusiune o fobie sau teamă față de stomatologie și în final o serie de probleme dentare.

Din aceste considerente noi încurajăm părinții ca să aducă copiii de mici la medicul stomatolog chiar începând cu vârstă de 2 ani. Primele ședințe reprezintă ședințe în care totul se petrece ca o joacă cu copilul pentru ca în final să dobândească încredere în medic și să îl vadă ca pe un prieten. Practic pe această cale copilul va fi instruit în privința igienei dentare, dinții care sunt mai susceptibili la carie vor fi sigilați, anomaliile dentare de poziție și formă vor fi corectate și în final se va obține o dantură fără probleme în perioada adultă.

Orice dinte se poate caria, dar există unele zone mai susceptibile la carie și anume șanțurile și fosetele molarilor temporari și ai premolarilor și molarilor definitivi. Dacă imediat după erupție se realizează sigilarea acestora, practic șansa să apară o carie se reduce foarte mult, existând posibilitatea ca să ajungă la vârstă adultă fără nicio carie. Practic, sigilarea constă în umplerea cu un strat fin de material compozit fluid al șanțurilor și fosetelor dentare împiedicând expunerea acestor zone mediului cavității orale.

Încă din dentația de lapte se manifestă primele simptome ale anomaliilor dento-maxilare și se accentuează în dentația definitivă. Din acest moment al debutului simptomelor se poate realiza un aparat ortodontic mobilizabil care se poartă doar noaptea și care va ghida dezvoltarea maxilarelor și erupția dinților. Cu cât este realizat mai devreme, cu atât mai repede anomalia se va corecta și tratamentul va fi mai ușor suportat de copil. Durata medie a purtări unui aparat ortodontic mobilizabil este în jur de 2 ani. Sunt confecționate din acrilat și este de obicei personalizat în funcție de dorințele copilului.

Aparatele ortodontice fixe de obice sunt indicate când sunt prezenți pe arcadă toți dinții definitivi, deci din perioada adolescenței și până la vârstă a treia. Durata medie a purtării unui aparat ortodontic fix este în medie de 2 ani. Bracketurile sunt de mai multe categorii în funcție de necesitățile estetice ale pacientului: metalice, ceramice, transparente etc..

În concluzie, pentru a avea o dantură perfectă este nevoie de urmărirea încă din copilărie a dezvoltării aparatului dento-maxilar și realizarea tratamentelor dentare necesare. Este de asemenea important de reținut că este necesară vizita la medicul stomatolog la un interval de 6 luni pentru a preveni orice carie și a intercepta în timp util orice anomalie dentară.