Trimite-ne un email
info@example.com
Program
Mon-Fri : 8:00 - 17:00

Implantologie și chirurgie dentară

Implantologia dentară este specialitatea medicală care se ocupă cu inserarea de implante metalice din titan în locul rădăcinilor dentare lipsă. În timpul manoperelor chirurgicale de inserție a implantului dentar se utilizează atât os sintetic, cât și o membrană de colagen resorbabilă. După perioada de osteointegrare a implantului se poate trece la protezarea spațiului edentat.

Estetica dentară înglobează și etapa de implantologie și urmărește corectarea aspectului facial prin diverse mijloace: albiri dentare, refacerea obturațiilor, protetice și nu în ultimul rând chirurghicale.

Trebuie reținut că implantologia nu este indicată pentru orice pacient și nu trebuie considerată o intervenție chirurgicală banală. Un tratament implantologic de succes necesită din start o analiză detaliată a stării generale de sănătate a pacientului urmată de analiză viitoarei zone în care va fi inserat implantul. O simplă radiografie dentară nu este suficientă pentru a insera un implant și are doar rol orientativ. Este necesară o tomografie dentară (CT dentar) care realizează o reconstrucție 3D a întregii zone, în care se identifică toate elementele anatomice de vecinătate și se fac simulările cu diverse tipuri de implante. Pentru a avea succes trebuie respectat principiul minimei invazivități în timpul inserării. De asemenea, și obiceiurile nesănătoase ale pacientului vor trebui revizuite dacă acesta dorește ca să păstreze cât mai mult timp implantul în cavitatea orală. Astfel igiena dentară este esențială, la fel și renunțarea la fumat. Implantul dentar este o structură metalică inserată artificial în os și din acest motiv nu posedă mijloacele de apărare pe care le posedă un dinte natural. Orice inflamație a gingiei înconjurătoare va afecta rapid și osul de dedesubt care va reacționa în general prin resorbție și va determina pierderea implantului în lipsa unei intervenții promte. Din acest motiv selectarea riguroasă a pacienților asigură o bună rată de succes (peste 90%) a implantologiei moderne. În cabinetul nostru și noi practicăm o selectare riguroasă a pacienților care vor urma tratamentul de implantologie ceea ce ne asigură succesul menținerii pe termen lung a implantului.

Trebuie reținut că există două tipuri principale de implanturi: cele cu încărcare imediată și cele cu încărcare după 4-6 luni. Noi preferăm a doua variantă. Motivul principal este reprezentat de modul de vindecare a locului inserării implantului. În momentul inserării implanutului, la nivel microscopic (celular) debutează un proces de liză osoasă care durează în medie cam 100 de zile (cam 3 luni) după care începe formarea osoasă care are cam aceași durată. Din acest motiv implantul care în această perioadă este plasat intraosos submucos nu trebuie încărcat cu forțe pentru a permite o bună osteo-integrare. Dacă în schimb este încărcat funcțional cum se întâmplă cu implantele imediat inserate și încărcate cu lucrări protetice, vindecarea din jurul implantului nu se realizează cu țesut osos, ci cu țesut conjunctiv, iar studiile arată că acest gen de vindecare reduce durata de viață a implantului cu peste 50%.

O altă etapă esențială în implantologie este etapa protetică, care, din cauza faptului că este vorba de o structură artificială inserată în os, trebuie să fie extrem de precisă. Trebuie respectat cu strictețe principiul pasivității structurilor protetice și al adaptării ocluzale protetice perfecte.

În concluzie, pentru un implant inserat în cavitatea orală, dacă în primele 6 luni nu au apărut probleme și pacientul respectă indicațiile medicului, șansele ca acesta să se piardă se reduc simțitor. Dacă după încărcarea protetică în următoarele 6 luni nu apar probleme și pacientul în continuare respectă indicațiile primite, șansa ca implantul să reziste în cavitatea orală sunt maxime.

Implantologia este o disciplină aparte care necesită experiență clinică și cunoștințe multiple precum și o competență în implantologie, și din acest motiv este bine să fie practicată doar de persoane competente în acest sens, iar selectarea cazurilor destinate implantologiei trebuie să fie riguroasă.