Chirurgia orală este specialitatea medicală care se ocupă cu eliminarea focarelor dentare din cavitatea bucală. Procedurile terapeutice cele mai frecvențe în cabinetul stomatologic sunt reprezentate de extracția resturilor dentare (simplă sau cu abordare chirurgicală), extracția molarilor de minte superiori și inferiori (odontectomii), eliminarea chisturilor radiculare și adiția de os sintetic în locul defectelor rezultate în urma extracției dentare/odontectomiilor/chistectomiilor.
Trebuie reținut faptul că partea chirurgicală necesită o pregătire prealabilă, comportă o serie de riscuri și din acest motiv nu este indicată pentru orice pacient și nu trebuie considerată o intervenție chirurgicală banală.
Orice intervenție chirugicala necesită o anestezie locală sau tranculară periferică și din acest motiv este necesară o investigare a antecedentelor pacientului. O banală anestezie este considerată a fi o manoperă terapeutică cu risc și din acest motiv nu trebuie tratată cu superficialitate și nici nu trebuie abuzat de acesta.
După intervenția chirurgicală propriu-zisă urmează o perioadă de vindecare orală având o durată variabilă, de la câteva săptămâni la câteva luni în fucție de complexitatea procedurii terapeutice. De asemenea, în funcție de statusul general al pacientului și de complexitatea intervenției chirurgicale medicul stabilește necesitatea antibioterapiei. Urmărirea indicațiilor medicului este esențială în evitarea complicațiilor post-chirurgicale, care dacă apăr au consecințe extrem de neplăcute pentru pacient.
Chirurgia orală este o disciplină aparte care necesită experiență clinică și cunoștințe multiple și din acest motiv este bine să fie practicată doar de persoane competente în acest sens, iar selectarea cazurilor și pregătirea intervenției trebuie să fie riguroasă.