Trimite-ne un email
info@example.com
Program
Mon-Fri : 8:00 - 17:00

Archives

Stomatologie generală

Stomatologia generală este specialitatea medicală dentară care tratează totalitatea afecțiunilor stomatologice, ocupându-se în general cu tratamentele de reabilitare orală completă și complexă.

Practic, reabilitarea orală complexă și completă urmărește în primul rând conceperea unui plan de tratament care reface complet funcțiile pierdute ale aparatului dento-maxilar (în special masticație și estetică) și urmărește menținerea pe termen lung a rezultatelor tratamentului.

Prima etapă este igienizarea profesională a cavității orale, urmată de recuperarea resturilor dentare și extragerea celor considerate a fi irecuperabile. De remarcat că în stomatologia modernă conservativă și minim invazivă aproape orice unitate dentară poate fi recuperată. Urmează tratarea cariilor simple și complicate urmate de intervențiile chirurgicale (extracții, chirurgie endodontică, chirurgie parodontală, implantologie – dacă este cazul). Se poate include și o etapă ortodontică dacă este necesar. În final, este etapa protetică care va reprezenta și finalul tratamentului. Practic o astfel de reabilitare poate ușor să se întindă pe parcursul mai multor luni și din acest motiv și necesarul de timp este mare.

Un medic care tratează un astfel de caz trebuie să cunoască destul de bine fiecare dintre specialitățile stomatologiei. Medicul trebuie să posede o imagine de ansamblu a întregului caz, să poată să conceapă un plan de tratament individualizat și în final să urmărească menținerea rezultatelor pe termen îndelungat.

Toate acestea necesită extrem de multă experiență clinică precum și multe cunoștințe teoretice și practice.

Endodonție și chirurgie endodontică

O carie simplă netratată la timp poate evolua spre o carie complicată cu o pulpită sau gangrana pulpară.

În acest caz este nevoie de un tratament endodontic.

Endodonția reprezintă specialitatea medicală care se ocupă cu tratamentul rădăcinilor dentare/canalelor dentare. Presupune îndepărtarea pulpei dentare inflamate sau necrozate/gangrenate din interiorul dintelui, urmată de înlocuirea acesteia cu materiale de obturație de lungă durată.

Există situații în care apare și o difuzarea a procesului infecțios în osul din jurul rădăcinii dentare, având punctul de plecare din dintele infectat, în unele situații este necesară îndepărtarea acestuia pe cale chirurgicală și reconstrucția defectului osos utilizând granule de os artificial și o membrană de colagen resorbabilă (regenerare tisulară ghidată).

Ultima etapă a tratamentului dentar este reprezentată de restaurarea finală a coroanei dentare.

În lipsa tratamenului adecvat și realizat neapărat de un medic competent în această specialitate poate să apăra un abces dentar și în final poate să se piardă și dintele.

Un tratament endodontic corect implică mai multe ședințe și mult timp alocat acestei manopere. Este necesară o radiografie digitală preoperatorie, după care se începe tratamentul propriu-zis. Tratamentul, în mod obligatoriu trebuie să se desfășoare în izolare perfectă cu dîgă și să se măsoare electronic lungimea canalelor dentare cu ajutorul apex locatorului. Lucrul cu sistemul de magnificație (lupe dentare) ajută mult la creșterea calității. Simțul tactil al unui specialist experimentat va face diferența în rezultatul tratamentului. La ora actuală rezultatele cele mai bune în timp sunt obținute în urma tratamentului endodontic cu instrumentar rotativ și condensare verticală la cald. Urmează o radiografie intermediară și la final radiografia de control final. În final, se trece la obturația coronară definitivă.

În general, se preferă un tratament conservativ, de fiecare dată când este posibil, lăsând variantă chirurgicală la sfârșit ca ultima soluție.

Profilaxie dentară

Igienizarea profesională reprezintă totalitatea manoperelor stomatologice care asigură curățarea și îndepărtarea plăcii dentare și a tartrului dentar de pe suprafețele dentare. Este important de știut că imediat după periajul dentar pe suprafața dentară aderă o peliculă care are un conținut ridicat de bacterii numit film bacterian. De acest substrat, pe parcursul zilei, aderă o serie de resturi alimentare și care vor forma un depozit albicios numit placă dentară. Acesta se îndepărtează relativ ușor prin periajul dentar de seară și de dimineață. Dar, însă dacă nu este îndepărtat de pe suprafețele dentare zilnic, după câteva zile devine atât de aderent încât nu mai poate fi îndepărtat prin mijloace obișnuite.

Placa dentară devine rapid un mediu de cultură ideal pentru diversele micro-organisme existente în cavitatea orală. Acestea în urma proceselor proprii de metabolism produc acizi care încep un proces lent de demineralizare a suprafețelor și astfel pe parcursul a câtorva luni pot să apară formele incipiente de carie dentară.

Stratul de la exteriorul dintelui se numește smalț dentar și datorită gradului crescut de mineralizare rezistă destul de mult timp la atacul acid. Dar odată ce este penetrat, și acizii ajung la stratul de dedesubt, respectiv la dentină, distrucția acestuia din urmă este relativ rapidă (conținut mai redus de săruri minerale) și poate să fie afectată rapid și pulpa dentară derterminând inflamația și mortificarea acesteia.

Placa dentară neîndepărtată, după scurt timp, începe să se mineralizeze, și dintr-un colorit alb-gălbui depozitul mineralizat capătă un colorit maro-cenușiu (tartrul dentar). Conținutul de bacterii este în continuă creștere și la fel și depunerea de resturi alimentare, iar igienizarea devine din ce în ce mai dificilă și ineficientă. Este un cerc vicios care poate fi rupt doar cu ajutorul medicului dentist.

Tartul dentar odată format la coletul dinților și supra-gingival are tendința să migreze încetul cu încetul sub-gingival. Aici determină o inflamație cronică a gingiei și apoi o distrucție progresivă a osului care susține dintele, și așa începe să se instaleze și să se dezvolte boala parodontală. Primele semne sunt retracțiile gingivale.

Medicul stomatolog, în cadrul ședinței de igienizare profesională, realizează un detartraj ultrasonic supra și subgingival completat de unul manual. Urmează un periaj profesional cu o pastă ușor abrazivă și în final este completat cu o șablare cu un jet de bicarbonat și apă sub presiune realizat cu profi-jetul.

Rolul tuturor acestora este să îndepărteze tartrul dentar la nivel macro și microscopic și să se obțină o suprafață netedă și lucioasă.

O igienizare profesională minuțioasă necesită timp măcar 30 de minute pe o arcadă. Deși pare o manoperă terapeutică banală nu este așa. Pentru a obține rezultate și a fi eficientă trebuie realizată de un medic care posedă cunoștințele teoretice, dar și experiența practică clinică necesară și cunoaște care sunt consecințele nerealizării corecte pentru pacient.

Implantologie și chirurgie dentară

Implantologia dentară este specialitatea medicală care se ocupă cu inserarea de implante metalice din titan în locul rădăcinilor dentare lipsă. În timpul manoperelor chirurgicale de inserție a implantului dentar se utilizează atât os sintetic, cât și o membrană de colagen resorbabilă. După perioada de osteointegrare a implantului se poate trece la protezarea spațiului edentat.

Estetica dentară înglobează și etapa de implantologie și urmărește corectarea aspectului facial prin diverse mijloace: albiri dentare, refacerea obturațiilor, protetice și nu în ultimul rând chirurghicale.

Trebuie reținut că implantologia nu este indicată pentru orice pacient și nu trebuie considerată o intervenție chirurgicală banală. Un tratament implantologic de succes necesită din start o analiză detaliată a stării generale de sănătate a pacientului urmată de analiză viitoarei zone în care va fi inserat implantul. O simplă radiografie dentară nu este suficientă pentru a insera un implant și are doar rol orientativ. Este necesară o tomografie dentară (CT dentar) care realizează o reconstrucție 3D a întregii zone, în care se identifică toate elementele anatomice de vecinătate și se fac simulările cu diverse tipuri de implante. Pentru a avea succes trebuie respectat principiul minimei invazivități în timpul inserării. De asemenea, și obiceiurile nesănătoase ale pacientului vor trebui revizuite dacă acesta dorește ca să păstreze cât mai mult timp implantul în cavitatea orală. Astfel igiena dentară este esențială, la fel și renunțarea la fumat. Implantul dentar este o structură metalică inserată artificial în os și din acest motiv nu posedă mijloacele de apărare pe care le posedă un dinte natural. Orice inflamație a gingiei înconjurătoare va afecta rapid și osul de dedesubt care va reacționa în general prin resorbție și va determina pierderea implantului în lipsa unei intervenții promte. Din acest motiv selectarea riguroasă a pacienților asigură o bună rată de succes (peste 90%) a implantologiei moderne. În cabinetul nostru și noi practicăm o selectare riguroasă a pacienților care vor urma tratamentul de implantologie ceea ce ne asigură succesul menținerii pe termen lung a implantului.

Trebuie reținut că există două tipuri principale de implanturi: cele cu încărcare imediată și cele cu încărcare după 4-6 luni. Noi preferăm a doua variantă. Motivul principal este reprezentat de modul de vindecare a locului inserării implantului. În momentul inserării implanutului, la nivel microscopic (celular) debutează un proces de liză osoasă care durează în medie cam 100 de zile (cam 3 luni) după care începe formarea osoasă care are cam aceași durată. Din acest motiv implantul care în această perioadă este plasat intraosos submucos nu trebuie încărcat cu forțe pentru a permite o bună osteo-integrare. Dacă în schimb este încărcat funcțional cum se întâmplă cu implantele imediat inserate și încărcate cu lucrări protetice, vindecarea din jurul implantului nu se realizează cu țesut osos, ci cu țesut conjunctiv, iar studiile arată că acest gen de vindecare reduce durata de viață a implantului cu peste 50%.

O altă etapă esențială în implantologie este etapa protetică, care, din cauza faptului că este vorba de o structură artificială inserată în os, trebuie să fie extrem de precisă. Trebuie respectat cu strictețe principiul pasivității structurilor protetice și al adaptării ocluzale protetice perfecte.

În concluzie, pentru un implant inserat în cavitatea orală, dacă în primele 6 luni nu au apărut probleme și pacientul respectă indicațiile medicului, șansele ca acesta să se piardă se reduc simțitor. Dacă după încărcarea protetică în următoarele 6 luni nu apar probleme și pacientul în continuare respectă indicațiile primite, șansa ca implantul să reziste în cavitatea orală sunt maxime.

Implantologia este o disciplină aparte care necesită experiență clinică și cunoștințe multiple precum și o competență în implantologie, și din acest motiv este bine să fie practicată doar de persoane competente în acest sens, iar selectarea cazurilor destinate implantologiei trebuie să fie riguroasă.

Ortodonția copilului și adultului

O dentiție sănătoasă la o persoană adultă se pregătește încă din copilărie. Dinții de lapte nu sunt copii fidele ale dinților definitivi, ci au anumite particularități anatomice care influențează mult tratamentul acestora.

Importanța dinților de lapte este covârșitoare în buna dezvoltare a copilului și erupția dinților definitivi și din acest motiv neglijarea acestora pe motivul că se vor pierde oricum este total eronată.

Copilul de mic trebuie deprins cu o igiena corectă și cu vizita la medicul stomatolog. O vizită la medicul stomatolog doar în momentul în care există dureri nu doar va creea un sentiment neplăcut copilului care deja are dureri, ci poate creea chiar o teamă și o aversiune față de stomatolog. Acest aspect poate avea ca repercusiune o fobie sau teamă față de stomatologie și în final o serie de probleme dentare.

Din aceste considerente noi încurajăm părinții ca să aducă copiii de mici la medicul stomatolog chiar începând cu vârstă de 2 ani. Primele ședințe reprezintă ședințe în care totul se petrece ca o joacă cu copilul pentru ca în final să dobândească încredere în medic și să îl vadă ca pe un prieten. Practic pe această cale copilul va fi instruit în privința igienei dentare, dinții care sunt mai susceptibili la carie vor fi sigilați, anomaliile dentare de poziție și formă vor fi corectate și în final se va obține o dantură fără probleme în perioada adultă.

Orice dinte se poate caria, dar există unele zone mai susceptibile la carie și anume șanțurile și fosetele molarilor temporari și ai premolarilor și molarilor definitivi. Dacă imediat după erupție se realizează sigilarea acestora, practic șansa să apară o carie se reduce foarte mult, existând posibilitatea ca să ajungă la vârstă adultă fără nicio carie. Practic, sigilarea constă în umplerea cu un strat fin de material compozit fluid al șanțurilor și fosetelor dentare împiedicând expunerea acestor zone mediului cavității orale.

Încă din dentația de lapte se manifestă primele simptome ale anomaliilor dento-maxilare și se accentuează în dentația definitivă. Din acest moment al debutului simptomelor se poate realiza un aparat ortodontic mobilizabil care se poartă doar noaptea și care va ghida dezvoltarea maxilarelor și erupția dinților. Cu cât este realizat mai devreme, cu atât mai repede anomalia se va corecta și tratamentul va fi mai ușor suportat de copil. Durata medie a purtări unui aparat ortodontic mobilizabil este în jur de 2 ani. Sunt confecționate din acrilat și este de obicei personalizat în funcție de dorințele copilului.

Aparatele ortodontice fixe de obice sunt indicate când sunt prezenți pe arcadă toți dinții definitivi, deci din perioada adolescenței și până la vârstă a treia. Durata medie a purtării unui aparat ortodontic fix este în medie de 2 ani. Bracketurile sunt de mai multe categorii în funcție de necesitățile estetice ale pacientului: metalice, ceramice, transparente etc..

În concluzie, pentru a avea o dantură perfectă este nevoie de urmărirea încă din copilărie a dezvoltării aparatului dento-maxilar și realizarea tratamentelor dentare necesare. Este de asemenea important de reținut că este necesară vizita la medicul stomatolog la un interval de 6 luni pentru a preveni orice carie și a intercepta în timp util orice anomalie dentară.

Stomatologie pediatrică-pedodonție

Copilul nu este un adult în miniatură. Acesta este unul dintre primele lucruri importante pe care le învață un student la stomatologie. Copilul are un comportament și trăiri afective total diferite față de un adult. Durerea este percepută sub o formă diferită de către un copil, iar un act terapeutic executat într-o manieră mai dură și invazivă este perceput de micul pacient ca pe o agresiune care va determina nu doar o reacție negativă, dar mai ales o teamă și o fobie față de stomatologie.

La acesta mai contribuie în mod inconștient și părinții care mai sperie copilul cu vizita la medicul stomatolog și unde dacă nu este cuminte i se va face o injecție. Rezultatul este că mulți copii ajung cu o teamă exagerată la vârsta adolescenței, dar și cu grave probleme stomatologice.

În cabinetul nostru totul este transformat într-o joacă cu micuțul pacient, care după un scurt timp de familiarizare cu medicul și spațiul se va simți ca acasă și va reveni cu plăcere. Scopul nostru este nu doar tratarea afecțiunilor prezente la micul pacient, dar mai ales educarea acestuia cu privire la igiena dentară și obiceiurile alimentare. O dantură sănătoasă se pregătește încă din copilărie și de aceea cu cât micul pacientul devine mai conștient de importanța dinților sănătoși și frumoși, cu atât va fi mai motivat în continuare.

Vârsta de la care copilul poate fi adus în cabinetul stomatologic este în jur de 2 ani, când totul este nou pentru el și poate fi considerată o joacă interesantă, totul depinde de abordarea medicului și a părinților. După ce se obișnuiește cu medicul și mediul ambiant se poate trece la tratamentul stomatologic propriu-zis, respectiv la sigilări și igienizări profesionale. Dacă este necesar se tratează și cariile simple sau complicate cu sau fără anestezie. Între timp se pot realiza și fluorizări. Dacă pe parcursul dezvoltării copilului se observă debutul unor anomalii care necesită tratament ortodontic se vor efectua și tratamentele ortodontice necesare.

Lucrul cu copiii este extrem de ușor, plăcut și distractiv în același timp pentru un medic care are răbdare și iubește copiii. De aceea, este preferabil ca odată ce un copil a acceptat un medic acesta să îi urmărească pe parcursul anilor dezvoltarea. De acceea, este necesară vizita de control măcar odată la 6 luni dacă nu și mai des.

Parodontologie

Boala parodontală este alături de caria dentară una dintre cele mai răspândite afecțiuni întâlnite în stomatologie. Aceasta constă în inflamația gingiilor și țesuturilor de susținere ale dintelui, cu atrofia (pierderea) gradată a înălțimii osului și acentuarea mobilității dintelui. În cazuri în care tratamentul întârzie, se ajunge la pierderea dinților. Primul semn vizibil este retracția gingivală. Când însă se produce acesta deja s-a pierdut o parte din osul care susține dintele.

În general, în ultimii ani se observă apariția boli parodontale la pacienți tineri în vârstă chiar și de 20 de ani. Cauzele acestei boli sunt multiple, având atât o componența genetică, cât și o componentă funcțională. Boala parodontală se poate stopa și menține mult timp într-o fază latentă. Primul pas constă în vizata la medicul stomatolog și un radiodiagnostic realizat pe o radiografie digitală (OPT digital).

Începând din acest moment urmează igienizarea profesională și tratametul propriu-zis care poate să meargă de la simple aplicații de soluții antibiotice și până la imobilizări dentare și chirurgie parodontală.

Netratarea bolii parodontale pe lângă pierderea unităților dentare cu complicațiile care derivă din aceasta afectează și starea de sănătate generală a organismului cu repercusiuni grave asupra acestuia.

La oră actuală nu se mai pierd dinți prin boala parodontală dacă pacientul se prezintă la medic în timp util și este supravegheat periodic de către stomatolog. Orice unitate dentară având mobilitate se poate imobiliza prin diverse mijloace asigurând atât estetică, cât și funcționalitate.

Pentru a realiza însă aceste tratamente este nevoie de experiență clinică practică și multe cunoștințe teoretice.

Protetică dentară

Protetica dentară se ocupă cu refacerea și înlocuirea coroanelor dentare distruse prin caria dentară sau pierdute în urma extracției.

În momentul în care se pierde un dinte și în locul acestuia rămâne un spațiu gol pe arcada dentară dinții vecini au tendința de migrare și basculare spre zona liberă. De asemenea, dinții antagoniști au tendința de erupție în spațiul liber. Astfel că încetul cu încetul aceste migrări dentare determină o serie de blocaje în timpul proceselor de masticație și care la rândul lor vor determina în timp afectarea articulației temporo-mandibulare cu o întreagă gamă de simptome dureroase.

Dinții vecini zonei edentate încetul cu încetul își vor dezgolii rădăcina, semn al pierderii de os, vor începe să se carieze și vor determina o serie de interferențe și contacte premature. Aspectul estetic are de suferit de la început prin zona edentată, iar în timp lipsa tratamentului va determina prin complicațiile ulterioare un facies îmbătrânit.

Practic, se creează astfel premisele pentru o serie de afecțiuni extrem de complexe și dificil de tratat, și care consumă extrem de multe resurse atât financiare, cât mai ales timp.

Printre lucrările protetice trebuie amintite: fațetele ceramice, coroanele și punțile dentare, lucrări protetice pe implante, inlay-urile și onlay-urile, protezele scheletate și protezele parțiale și totale mobilizabile acrilice.

Protetica, prin complexitatea manoperelor pe care le implică, necesită experiență clinică, cunoștințe teoretice, multă răbdare și timp. Medicii noștri întrunesc toate aceste deziderate. Noi colaborăm doar cu laboratoarele de tehnică dentară din Cluj-Napoca care se ridică la nivelul nostru de exigență și care în timp au dovedit calitatea lucrărilor protetice realizate.

Realizarea unei lucrări protetice de bună calitate este un proces complex, care necesită mai multe ședințe și din acest motiv este necesar un anumit interval de timp.

Odontologie – Endodonție

Caria dentară este o afecțiune care interesează aproape orice persoană. Apare încă din copilărie, se accentuează în adolescentă și la adultul tânăr și începe să se reducă progresiv odată cu vârstă a treia. Caria dentară constă într-un proces de demineralizare și distructie a țesuturilor dentare sub acțiunea florei microbiene din cavitatea orală și în special în condițiile unei igiene mai puțin riguroase. Netratată conduce atât la inflamații al pulpei dentare (pulpite care necesită tratament endodontic), ale gingiei înconjurătoare, cât și la resorbții ale suportului osos, iar în fază avansată pot să conducă la pierderea dintelui.

Cu cât tratarea cariei dentare se realizează mai repede, cu atât estetica obținută va fi mai bună, prognosticul pe termen lung mai bun, iar costurile finaciare vor fi substanțial mai mici.

Tratamentul cariei dentare simple constă în obturații din materiale compozite fizionomice sau în cazuri cu distrucție mai avansată din inlay-uri și onlay-uri (lucrări protetice realizate în laboraturul de tehnică dentară).

Deși la prima vedere tratamentul cariei dentare pare banal, nu este nici pe departe așa. Este nevoie de multă experiență clinică practică și cunoștințe teoretice pentru a realiza o obturație corectă și estetică și care să reziste multă vreme în cavitatea orală.

Chirurgie orală

Chirurgia orală este specialitatea medicală care se ocupă cu eliminarea focarelor dentare din cavitatea bucală. Procedurile terapeutice cele mai frecvențe în cabinetul stomatologic sunt reprezentate de extracția resturilor dentare (simplă sau cu abordare chirurgicală), extracția molarilor de minte superiori și inferiori (odontectomii), eliminarea chisturilor radiculare și adiția de os sintetic în locul defectelor rezultate în urma extracției dentare/odontectomiilor/chistectomiilor.

Trebuie reținut faptul că partea chirurgicală necesită o pregătire prealabilă, comportă o serie de riscuri și din acest motiv nu este indicată pentru orice pacient și nu trebuie considerată o intervenție chirurgicală banală.

Orice intervenție chirugicala necesită o anestezie locală sau tranculară periferică și din acest motiv este necesară o investigare a antecedentelor pacientului. O banală anestezie este considerată a fi o manoperă terapeutică cu risc și din acest motiv nu trebuie tratată cu superficialitate și nici nu trebuie abuzat de acesta.

După intervenția chirurgicală propriu-zisă urmează o perioadă de vindecare orală având o durată variabilă, de la câteva săptămâni la câteva luni în fucție de complexitatea procedurii terapeutice. De asemenea, în funcție de statusul general al pacientului și de complexitatea intervenției chirurgicale medicul stabilește necesitatea antibioterapiei. Urmărirea indicațiilor medicului este esențială în evitarea complicațiilor post-chirurgicale, care dacă apăr au consecințe extrem de neplăcute pentru pacient.

Chirurgia orală este o disciplină aparte care necesită experiență clinică și cunoștințe multiple și din acest motiv este bine să fie practicată doar de persoane competente în acest sens, iar selectarea cazurilor și pregătirea intervenției trebuie să fie riguroasă.